Poggyász szabályzat

Kézi- és úti poggyász szabályozása, Méret és súlykorlátozása

Kézipoggyászként az autóbusz utasterébe súlya vagy mérete miatt csak olyan tárgy vihető fel, mely méretében, jellegében és súlyában ne akadályozza a biztonságos utazás körülményeit, feltételeit. Kézi poggyász méretét és súlyát illetően biztonságosan elhelyezhető az utas ülések feletti kalaptartóban vagy lábtérben. A biztonságos és kényelmes utazás érdekében az ülések alatt és a lábtérben csak szükség esetén helyezhető el poggyász.

Az utasok kézipoggyászként, személyenként egy darab táska (pl.: kézitáska, laptoptáska stb.) vihetnek fel az utastérbe, melynek mérete maximum 35 cm x 20 cm x 20 cm lehet, mely kézipoggyász biztonságos elhelyezhető az autóbusz kalaptartóján.

Kézi és útipoggyászként nem szállítható olyan tárgy, amely méreténél vagy súlyánál fogva az autóbuszban erre kijelölt helyen nem helyezhető el, súly vagy méretkorlát tekintetében a szabályozáson túlmutat valamint a többi utas egészségében ,testi épségében, ruházatában, kézipoggyászában kárt okozhat.

Poggyászként az autóbusz csomagterében személyenként 15 kg súlyú, méretét tekintve 70 cm x 45 cm x 25 cm méretű poggyász helyezhető el.

A fenti súly és méret korlátozások az utazás egész időtartalmára nézve kötelező érvényűek!

Az utasonként engedélyezett poggyászsúly megosztása vagy elosztása több utastárs esetében nem engedélyezett, még az azonos foglaláson együtt utazó csoport esetén sem. Ugyanazon személy engedélyezett poggyászsúly megosztása nem lehetséges akkor sem, ha Önnek két feladott poggyásza van(minden egyes poggyász meg kell feleljen a saját előre lefoglalt súlykorlátozásnak).

Autóbuszainkon nem szállítható poggyászként:

az adott ország be-és kiviteli rendelkezésein túlmutató készpénz vagy értékpapír; ékszer, nemesfém, drágakő és féldrágakő; számítógép, fényképezőgép, videokamera, mobiltelefon vagy egyéb elektronikus eszköz, valamint tartozékai; hivatalos, üzletei vagy magánjellegű dokumentumok; úti okmányok vagy egyéb, személyazonosításra alkalmas okmányok, kulcsok, folyadékok, gyógyszerek, műalkotások, romlandó termékek.

Tiltott, egészségvédelmi és biztonsági okokból nem hozhatóak a fedélzetre olyan tárgyak amelyek:

valószínűsíthető veszélyt jelentenek az autóbuszra, a személyekre vagy a vagyontárgyakra nézve, valószínűsíthetően megsérülnének a szárazföldi szállítás során, csomagolása nem megfelelő, szállítása bármely olyan állam hatályos törvényei, előírásai vagy rendelkezése értelmében tiltott, ahonnan az autóbusz indul vagy ahová érkezik, illetve amely érintett országokon útvonal szerint áthalad, tömegüknél, méretüknél vagy egyéb szokatlan jellemzőiknél fogva alkalmatlanok a szállításra, valószínűsíthetően kellemetlenséget vagy undort okozhatnak a fedélzeten tartózkodó utasoknak, lőfegyvernek, lőszernek vagy robbanószernek, ideértve a vadász-és sportfegyvereket is; minden olyan tárgy vagy anyag amely lőfegyvernek, lőszernek vagy robbanószernek tűnik; gyúlékony anyagok (kivéve az alkoholos italokat, a hajlakkot, a parfümöt, és a kölnit); radioaktív anyagok; sűrített gázok˙(kivéve a művégtag mozgatására használt szén-dioxidot, és az önfelfújó mentőmellényhez használt nem gyúlékony gáztartályt); mérgező vagy fertőző anyagok; maró hatású anyagok (kivéve a hőmérőkben, a légnyomásmérőkben és a kerekes székek akkumulátoraiban használt higanyt); aktatáskák és biztonsági diplomatatáskák beépített riasztóval, lítiumos akkumulátorral vagy pirotechnikai anyaggal; a fedélzeten tartózkodók biztonságát, vagyontárgyait, életét, egészségi állapotát és testi épségét veszélyeztető tárgyak és anyagok; az autóbusz útvonala által érintett országok szabályai és előírásai értelmében tiltott anyagok; tömegüknél, méretüknél vagy egyéb jellemzőiknél fogva szállításra alkalmatlan tárgyak; emberi maradványok, ragasztó vagy festék a veszélyes áruk autóbuszon történő biztonságos szállításhoz kiadott műszaki utasításaiban és a veszélyes árukkal kapcsolatos előírásban feltüntettet tárgyak.

Amennyiben a fenti tárgyak bármelyike megtalálható a poggyászban, az érintett poggyász szállítása az autóbusz személyzet által megtagadható. Az utazás időtartalma alatt az utas felelőssége, hogy szükség esetén eleget tegyen a személyzet minden kérésének. Ha utasként nem tesz eleget az autóbusz személyzet kérésének és emiatt a poggyásza nem kerül fel az autóbuszra. Vállalatunk nem vállal felelősséget az ebből fakadó költségekért.

Az autóbusz személyzete nem vizsgálja a poggyászok tartalmát, mely tartalomért a poggyász tulajdonosa felel az utazás időtartalma alatt!

Az autóbusz utasterében és poggyászterében őrizetlenül hagyott értékekért nem vállalunk felelősséget. (a napi programok alkalmával az egyes megállások helyszínein egy fő gépkocsivezető mindig az autóbusznál tartózkodik. Az éjszakai parkolások, a szállodai tartózkodások idejére marad az autóbusz őrizetlenül, amikor kérjük az utasokat,ne hagyjanak értékeket, poggyászt az autóbuszban.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!